parallax background


Aflossingsvrije hypotheek? Advies is belangrijk

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het misschien belangrijk dat u op tijd maatregelen neemt.


Populair

Tot 2013 was de aflossingsvrije hypotheek erg populair. Niet verrassend, want toen was deze hypotheek (in tegenstelling tot nu) gewoon aftrekbaar. Bovendien hoeft u bij deze hypotheek niet af te lossen en dat scheelt behoorlijk in de maandelijkse lasten. Veel gezinnen financierden hun woning daarom (in ieder geval voor een gedeelte) met een aflossingsvrije hypotheek.

Door alle recente wijzigingen schuilt er inmiddels echter wel een financieel addertje onder het gras. Hierdoor is het van groot belang dat woningeigenaren met een aflossingsvrije hypotheek hun financiële plaatje zo snel mogelijk opnieuw tegen het licht houden.



Meer weten?

Is het verstandig om extra af te lossen?
Kan ik mijn aflosvrije hypotheek oversluiten? Geldt er een opslag voor aflosvrij?
Vragen die wij graag voor u beantwoorden.


Stel uw vraag


Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Op de aflossingsvrije hypotheek lost u niet af. U betaalt alleen rente. De hypotheekschuld blijft ongewijzigd. Uw rente blijft gelijk gedurende uw rentevastperiode. Heeft u een variabele rente dan betaalt u telkens een ander bedrag. De aflossingsvrije hypotheek maakt in veel "oudere" constructies een onderdeel uit van de totale hypotheek. Onder het huidige regime is de rente van een aflossingsvrije hypotheek niet aftrekbaar.

Hypotheekrenteaftrek

Wilt u meer weten over hypotheekrenteaftrek en de voorwaarden om daarvoor in aanmerking te komen? Wij hebben de belangrijkste punten voor u op een rijtje gezet.

Risico's

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het belangrijk dat u nu al een antwoord heeft op de vraag: Wat gebeurt er, als aan het einde van de looptijd van mijn hypotheek een schuld overblijft?

Als de aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar afloopt is de kans groot dat u moet aflossen en mogelijk meer rente moet betalen. Omdat de renteaftrek is beperkt tot 30 jaar, betaalt u deze rente bovendien netto (zonder renteaftrek). Dat kan betekenen dat uw hypotheek zo'n 40% duurder wordt. Bent u dan met pensioen? Dan is de kans ook groot dat uw inkomen is gedaald. Het is dus erg belangrijk om er nu al voor te zorgen (zeker als u een volledige aflossingsvrije hypotheek heeft) dat u later niet ongewenst moet verhuizen.

Meteen aflossen?

Wat kunt u nu het beste doen? Zoals bijna altijd, is het antwoord op deze vraag afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden. Meteen beginnen met aflossen is niet altijd de beste optie. Bijvoorbeeld niet als u van plan bent om voor het einde van de looptijd van uw hypotheek te verhuizen naar een andere koopwoning. Uw hypotheekrenteaftrek kan namelijk in gevaar komen door tussentijds af te lossen. Daarnaast is het ook mogelijk dat u een boete krijgt voor vervroegd aflossen.

Aflossen is niet altijd de beste optie

U kunt uw spaargeld ook op andere manieren inzetten. Bijvoorbeeld voor verduurzaming van uw woning. Mogelijk levert dit uiteindelijk meer rendement op voor u dan aflossen.

Lagere maandlasten en meer aflossen

Loopt binnenkort de rentevaste periode van uw aflossingsvrije hypotheek af? Dan kunt u wellicht twee vliegen in één klap slaan: lagere maandlasten én meer aflossen. U kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om het aflossingsvrije gedeelte van uw hypotheek om te zetten naar een variant met aflossing of uw besparing gebruiken om planmatig vermogen op te bouwen. Door de lage hypotheekrente is het zelfs mogelijk dat uw maandlasten nauwelijks toenemen.