Grote risico's
Het uitvoeren van brandgevaarlijke werkzaamheden bij derden brengt soms grote risico’s met zich mee. Branden door lassen, slijpen, solderen, dakdekken of soortgelijke werkzaamheden waarbij warmte vrijkomt, ontstaan zelden in de werkplaats. Dergelijke branden ontstaan juist op die plaatsen waar dergelijke werkzaamheden normaliter niet uitgevoerd worden. De reden is dan veelal het uitvoeren van reparaties, verbouw, onderhoud, vervanging of uitbreiding van een installatie. Denk bij dit soort werkzaamheden overigens niet alleen aan lassen, maar let ook op boorwerkzaamheden!
Door onderstaande richtlijnen te volgen maakt u de kans op schade zo klein mogelijk.
Algemeen
- Het allerbelangrijkste is dat degenen die de werkzaamheden moeten uitvoeren doordrongen zijn van de risico’s die deze werkzaamheden met zich meebrengen, ongeacht of dit eigen mensen dan wel vreemden zijn.
- De situatie moet nauwkeurig door de verantwoordelijken worden bekeken. Hierbij is van groot belang dat er geen brandbare materialen in aanraking kunnen komen met lasvonken, hete spanen en dergelijke. Vaak zijn brandbare materialen niet zichtbaar of vallen niet op. Vooral licht ontvlambare vloeistoffen, maar ook verf, hout en meelstof kunnen gemakkelijk ontstoken worden.
- Verwijder brandbare goederen binnen een straal van 10 meter of dek deze af.
- Maak vloeren, leidingen en kokers stofvrij.
- Vóór werkpauzes moet op de werkplek gecontroleerd worden of er wellicht smeulende restanten zijn achtergebleven.
- Neem altijd de voor uw werkzaamheden geldende wachttijd in acht na beëindiging van de werkzaamheden.
- Verricht brandgevaarlijke werkzaamheden aan het begin van de dag en stop uiterlijk 1 uur (afhankelijk van geldende wachttijd) voor einde werktijd.
- Controleer na afloop van de werkzaamheden, werkplek, omgeving en aangrenzende ruimtes gedurende tenminste 1 uur (afhankelijk van geldende wachttijd) op het ontstaan van brand.
- Maak gebruik van het formulier "brandgevaarlijke werkzaamheden". Als opdrachtgever kunt u dit formulier samen met de uitvoerder van de werkzaamheden doorlopen en ondertekenen. Deze is dan op de hoogte van de richtlijnen. Als werkzaamheden zich over meerdere dagen uitstrekken, dient dit formulier dagelijks, voorafgaand aan de werkzaamheden, ingevuld te worden. Wanneer u dit doet, wordt de kans op brand geminimaliseerd.