Hypotheek met NHG

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Met NHG krijg je meer zekerheid én korting op de hypotheekrente, maar de garantie kost ook geld. In deze blog vertellen we je meer over deze garantie.

Onze specialisten staan voor je klaar

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Met NHG krijg je meer zekerheid én korting op de hypotheekrente, maar de garantie kost ook geld. In deze blog vertellen we je meer over deze garantie.

Onze specialisten staan voor je klaar

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie.

Op deze pagina

Waarom een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Met deze garantie weet je zeker dat jouw hypotheek perfect past bij jouw inkomen en minimaliseer je de financiële risico’s die gepaard gaan met het bezitten van een eigen huis. Dit geeft jou een solide bescherming tegen onverwachte veranderingen in jouw persoonlijke financiële situatie, zoals bijvoorbeeld bij een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. In deze moeilijke tijden biedt NHG jou een financieel vangnet. Bovendien brengt een hypotheek met NHG vaak aantrekkelijke rentekortingen met zich mee.

Hoeveel kost NHG?

Voor een hypotheek met NHG betaalt de koper eenmalig een bedrag, de zogenaamde borgtochtprovisie die ook wel ‘NHG premie’ wordt genoemd. Deze borgtochtprovisie betaal je via de geldverstrekker aan NHG zodra de hypotheek wordt afgesloten. De borgtochtprovisie bedraagt 0,6%.

Hoeveel mag ik lenen?

De bedragen die je maximaal kunt lenen voor een hypotheek met NHG vind je in de tabel hieronder.

Kostengrens20232024
Kostengrens NHG€ 405.000€ 435.000
Kostengrens NHG voor woningen met energiebesparende voorzieningen (zie hieronder)€ 461.100€ 429.300

Energiebesparende maatregelen financieren met een hypotheek met NHG

Een nieuwe HR ketel, energiezuinige kozijnen en deuren, zonnecellen. Niet goedkoop, maar vaak wel een goede investering. Deze energiebesparende voorzieningen kan je ook financieren met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is interessant, omdat de maandelijkse besparing groter kan zijn dan de kosten van de lening.

Om voor deze regeling in aanmerking te komen hoef je alleen een kostenspecificatie aan te leveren. Achteraf wordt dan gecontroleerd of het geld daadwerkelijk aan de energiebesparende maatregelen is besteed.

Oversluiten naar een hypotheek met NHG

Ieder jaar worden de kostengrenzen van de NHG verhoogd. In 2018 was de grens bijvoorbeeld € 265.000. Het is dus best mogelijk dat jouw hypotheek een paar jaar geleden niet in aanmerking kwam voor NHG, maar nu wel. Heb je nu nog geen hypotheek met NHG, maar wil je dat wel? Dan kun je overwegen om jouw hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG.

Dit kost wel geld, maar je hebt dan meer zekerheid én lagere lasten die je ook nog eens lang vast kan zetten. Jouw investering kan je dus terugverdienen. Oversluiten is vooral interessant als jouw rentevaste periode over niet al te lange tijd afloopt.

Oversluiten naar NHG niet altijd mogelijk

Het is (niet meer) mogelijk om een lening over te sluiten van niet-NHG naar NHG als de waarde van de woning meer is dan de kostengrens (zie de tabel bij “Hoeveel mag ik lenen?”).

Als je bijvoorbeeld een woning hebt die € 450.000 waard is, maar een hypotheek van € 350.000 af wilt sluiten, dan kan je deze hypotheek niet oversluiten naar een hypotheek met NHG. Dit ondanks dat de benodigde hypotheek lager is dan de kostengrens.

Overlijdensrisicoverzekering niet verplicht

Om in aanmerking te komen voor NHG is het niet meer verplicht om een overlijdensriscoverzekering (een verzekering die geld uitkeert na overlijden van de verzekerde persoon) af te sluiten als de lening meer bedraagt dan 80% van de waarde van de woning. Voor nieuwe leningen gold dit al. Sinds 1 januari 2020 geldt dit ook voor leningen met NHG die voor 2018 zijn afgesloten.

Overlijdensrisicoverzekering beëindigen?

Heb je een hypotheek met NHG en een overlijdensrisicoverzekering? Denk je dat jouw overlijdensrisicoverzekering niet belangrijk is voor jouw persoonlijke situatie? Dan kun je deze misschien beëindigen. Het is wel een belangrijke beslissing. Wij adviseren je dan ook om altijd eerst met ons te overleggen of het beëindigen van deze verzekering wel verstandig is.

Informatie op andere websites

Een hypotheek met NHG (nhg.nl)

Website met alle informatie over NHG.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Stel een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie van een adviseur.
* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.