Verwachtingen huizenmarkt

Wat doet de huizenmarkt en de hypotheekrente?

Wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt en hypotheekrente? Deze toonaangevende partijen geven hun visie.

Onze specialisten staan voor je klaar

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie.

Wat doet de huizenmarkt en de hypotheekrente?

Wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt en hypotheekrente? Deze toonaangevende partijen geven hun visie.

Onze specialisten staan voor je klaar

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie.

Op deze pagina

Recente prijsontwikkelingen op de huizenmarkt

In mei 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld bijna 9% hoger dan in mei 2023. Ten opzichte van april 2024 stegen de prijzen in mei met ruim 1%.  (Bron: CBS en het Kadaster).

Prijsstijjging bestaande koopwoningen
(tov 2023)

+ 0 %

Bestaande koopwoningen waren in mei bijna 9% (8,6%) duurder dan een jaar eerder.

Aantal verkochte koopwoningen
(tov 2023)

+ %

Er zijn bijna 14% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode in 2023 (77 721 woningen tot en met mei 2024).

Gemiddelde prijs koopwoning
(2024)

0

Volledig rapport

Volledige analyse van CBS (mei 2024)

Verwachtingen huizenmarkt en hypotheekrente

In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen de economen van deze instanties zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen:

"Prijzen van koopwoningen stijgen flink door."

Belangrijkste verwachtingen ING:

ING verwacht dat de huizenprijzen eind 2024 tussen de 7% en 9% hoger zullen liggen dan eind vorig jaar. Voor 2025 verwacht ING een verdere huizenprijsstijging van rond de 4%.

ING verwacht dat de kapitaalmarktrentes volgend jaar redelijk op hetzelfde niveau blijven met wellicht een kleine daling vanaf huidige niveaus. Dit vergroot de kans dat de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode komende tijd ook stabiel blijven of licht dalen.

Voor dit jaar verwacht ING een hoger aantal woningverkopen. In hun basisscenario verwachten zij 195.000 verkopen van bestaande woningen in 2024, een stijging van ongeveer 6,5% ten opzichte van vorig jaar. In 2025 verwachten zij eveneens 195.000 verkopen, een stabilisatie ten opzichte van dit jaar.

 

Meer informatie

Volledig rapport

Volledige analyse van ING (juli 2024)

"In 2024 en 2025 stevige stijging huizenprijzen verwacht."

Belangrijkste verwachtingen Rabobank:

“het leeuwendeel van de prijsdaling van ruim 6% tussen de zomer van 2022 en het voorjaar van 2023 is alweer ingelopen. ” 

Rabobank verwacht dat koopwoningen gemiddeld 6,2% duurder uitvallen dan in 2023, gevolgd door een verdere huizenprijsstijging van 6,3% in 2025.

Rabobank verwacht een verdere daling van het aantal transacties, niet door een verdere terugval van de vraag, maar door een gebrek aan aanbod.

 

Zij stellen vast dat het aantal te koop staande huizen gestaag terug loopt. Door de voorziene dip in de woningbouw houdt die daling van het aanbod bovendien aan. Vooral in 2025, als de vijver verder is leeggevist door de verkopen van 2024, zet dat krappe aanbod naar verwachting van Rabobank een rem op het aantal transacties.

In 2022 liepen de hypotheekrentes snel op, waardoor huishoudens minder konden lenen. Maar doordat de lonen inmiddels snel stijgen, herstelt de leenruimte rap.

 

Rabobank verwacht verder dat de leenruimte in 2025 een extra impuls krijgt door een lichte daling van de kapitaalmarktrentes.

Meer informatie

Volledig rapport

Volledige analyse van Rabobank (maart 2024)

"De woningmarkt komt weer op gang!"

Belangrijkste verwachtingen ABN-AMRO:

“Sinds vorig jaar zomer zijn de huizenprijzen aan het stijgen. De inflatie daalt en de lonen stijgen verder. Doordat er in verhouding weinig huizen te koop staan, zorgt dat er samen voor dat de huizenprijzen verder omhoog gaan.”

ABN-AMRO verwacht voor 2024 een stijging van 4%. Volgens ABN-AMRO zullen de huizenprijzen in 2025 naar verwachting verder stijgen met 3,5%.

De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen is sinds oktober 2023 in twee maanden tijd bijna 1% gedaald. In het verlengde daarvan zijn ook de hypotheekrentes met een looptijd van 5 jaar of langer gedaald met gemiddeld bijna 0,5% ten opzichte van oktober vorig jaar.

 

Daarmee staan de hypotheekrentes met een lange rentevastperiode op hetzelfde niveau als halverwege 2022. Door de recente rentedalingen zijn koopwoningen nu beter betaalbaar geworden.

 

ABN-AMRO verwacht dat de 10-jaars rente eind dit jaar uitkomt op 2,40%.

ABN-AMRO verwacht dat het aantal woningverkopen in 2024 zal stijgen met 0,5%. In 2025 zullen ze nog eens verder stijgen met 3%.

 

Bij stijgende woningprijzen en lagere hypotheekrentes zullen verkopers, in tegenstelling tot het afgelopen jaar, eerder een nieuwe woning kopen voordat zij hun huidige woning hebben verkocht. Dit zal zorgen voor een snellere verkooptijd en met als resultaat een hoger aantal woningverkopen.

 

 

Volgens ABN-AMRO zal het aantal woningen dat te koop staat weer dalen.

 

De belangstelling onder kopers is toegenomen waardoor zij weer eerder tegen elkaar opbieden. Daardoor worden woningen weer vaker boven de vraagprijs verkocht en daardoor zal ook de gemiddelde verkoopprijs verder stijgen.

Meer informatie

Volledig rapport

Volledige analyse van ABN-AMRO (januari 2024)

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Stel een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie van een adviseur.
* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.